Konferens ”Alla unga kan jobba eller studera”

Postad den 28 okt, 2016 i Allmänt | Inga kommentarer »

programIgår var jag och Jenny som arbetar med förbundets kartläggning av ”unga vuxna som varken arbetar eller studerar” på en konferens som MUCF anordnade om att alla unga kan jobba eller studera. Vi fick bland annat lyssna på:

 

 

statsekreterare-om-fortsatta-utmaningar<–Annica Dahl statssekreterare från arbetsmarknadsdepartementet som berättade av regeringens arbeta med
 målgruppen, utvecklingen av ungdomsarbetslösheten och fortsatta utmaningar

 

 

 

ungdomssamordnareInger Ashing nationell samordnare –>  för unga som berättade om utvecklingen av psykisk ohälsa, kraven på arbetsmarknaden och många unga har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden samt att gruppen  unga som varken arbetar eller studerar är heterogen

 

 

pluggin<–DUA:S kanslichef Pontus Ringborg berättade om DUA, att DUAn inte är svaret på allt men erbjuder legitimitet, struktur och medel.

 

 

 

 

Genomgående handlade konferensen om:

-det är många aktörer som arbetar med målgruppen
-utbildnings ses som ett av de viktigaste verktygen för unga att kunna etablera sig på arbetsmarknaden
-Orsaker till att unga inte fullgör sin utbildning
-Unga nyanlända är en grupp som vuxit och orsaken där att de inte etablerar sig på arbetsmarknaden kan även det härröras till utbildning.
-Det råder en arbetsbrist idag på många branscher och det finns arbetslösa som kan utbildas för att råda bott på den bristen.
-Finns ingen universallösning men bra verktyg är samarbete mellan involverade aktörer via ex DUA (delegationen för unga) och en bra arena är även KAA (kommunens utökade aktivitetsansvar) och ESF (europeiska socialfonden) som kan användas till innovativa projekt och arbetsmetoder , se ex Plugg-in.

program   10-orsaker-till-avhopp pluggin

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *